Susurluk Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı « Balıkesir Haber Ajansı

19 Eylül 2024 - 05:01

Susurluk Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı

Susurluk Kaymakamlığı İlçe Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı
Son Güncelleme :

12 Haziran 2024 - 0:00

   2024 yılı Kurban Bayramı’nda ibadet maksadıyla kurban kesecek vatandaşlarımızın dini hükümlere, çevre temizliğine ve sağlık şartlarına uygun olarak kurban kesmelerini sağlamak amacıyla 11/05/2024 tarihli ve 32543 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” gereğince “Kurban Hizmetleri Komisyonu” toplandı. Kaymakam Muammer KÖKEN başkanlığındaki komisyon üyeleri ve et entegre tesisleri temsilcileri (Dört Mevsim Et Entegre Tesisleri-Sefer GÖÇER ve Akdoğan Et Entegre Tesisleri-Yusuf ŞEKER) 21/05/2024 tarihinde saat 15:00’da Kaymakamlık Toplantı Salonunda bir araya geldi. Komisyon, aşağıda yazılı kararları oy birliğiyle aldı.

   1) Kurban satış yeri olarak Susurluk Belediyesi tarafından belirlenen Dereköy Mahallesi’nde bulunan “Canlı Hayvan Pazarı” uygun görüldü. Kurban Satış Yeri, 11/05/2024 tarihli ve 32543 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” hükümlerine uygun hale getirilecek. Kurban satış ve kesim yerleri belediye ekipleri tarafından düzenli olarak dezenfekte edilecek. Emniyet ve trafik tedbirleri ise İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından alınacak.
    
   2) Medist Et Entegre Tesisleri, Dört Mevsim Et Entegre Tesisleri ve Akdoğan Et Entegre Tesislerinde, özel kişilere ait evlerin bahçelerinde ve Susurluk Belediyesi tarafından tahsis edilen alanda vatandaşlar kendi imkanlarıyla kurban kesimi yapabilecek. Komisyon, özel sektör kurban kesim yerlerinin artması için yapılan başvuruları değerlendirecek.  
  
   3) Kurban kesimleri hayvana acı vermeden, keskin bıçakla, gözleri bağlı halde mümkün olan en kısa sürede, eziyet ve işkenceye sebep olmayacak şekilde yapılacak. Kanın tamamının boşalması sağlanacak.
  
   4) Kurban kesimleri dini hükümlere, çevre ve sağlık şartlarına uygun olarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve İlçe Müftülüğünce eğitilmiş belge sahibi kasaplar tarafından gerçekleştirilecek. Deriler kaybolmadan yüzülecek ve kurban sahibinin tasarrufunda olacak. 
  
   5) Kurban olarak satın alınacak hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan aşıları olan, sağlıklı, besili ve TÜRKVET kayıt sisteminde kayıtlı hayvanlardan seçilecek. Kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanlar tercih edilecek.
  
   6) Kesim sırasında çevre korunacak ve kurban atıkları uygun şekilde imha edilecek. Kan dâhil tüm kurban atıkları derin çukurlara gömülüp üzeri kireçle örtülecek. Mahalle muhtarlıkları çukur açılması ve kapatılması konusunda gerekli tedbirleri alacak. Kurallara uyulmayan kesimler için çevre mevzuatı uygulanacak.    
  
   7) Kesim ücretleri kesim, yüzüm ve karkas işçiliği olarak belirlendi. Büyükbaş hayvanlar için 3.500,00 TL, küçükbaş hayvanlar için ise 350,00 TL olarak önerildi.
  
   8) Kesim sonrası hastalık belirtisi olan hayvanlar için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurulacak.
  
   9) Kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrolü için İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Belediye Zabıtası işbirliği yapacak.
  
   10) Kurban Bayramı boyunca İlçe Müftülüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli görevlendirilecek.
  
   11) Güvenlik açısından İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından önlemler alınacak.
  
   12) Kurban kesimlerinde uyulması gereken kuralları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü denetleyecek. Kurallara uymayanlara yasal işlem yapılacak.
  
   13) Uygulamada öngörülmeyen bir durumda “2024 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” hükümleri uygulanacak.
  
   14) Alınan kararlar komisyon üyeleri tarafından ilgili kurumlar aracılığıyla duyurulacak. Ayrıca, mahalli basında ve belediye hoparlörüyle halka duyurulacak. Cuma ve bayram vaaz ve hutbelerinde de cemaate aktarılacak.
  
   15) Kurban kesim izni alan özel ve tüzel kişilerin Kurban Hizmetleri Komisyon hesabına asgari 5.000,00 TL yatırması gerekiyor.
  
   16) Öğrenci yurt ve pansiyonlarının kurban kesimi için uygun olmadığı belirtilerek bu tür yerlerde kesim yapılmayacak.
  
   17) Vekâletle kurban kesiminin bir yardım toplama kampanyası olmadığı hususu Susurluk İlçe Müftülüğü tarafından vaaz ve hutbelerde duyurulacak.
  
   18) Kurban kesimi sıralaması ve randevu sistemi ilgili tesisler tarafından düzenlenecek.
  
   19) Cari giderlerin karşılanması için Kurban Hizmetleri Komisyonu Hesabı açılacak ve zorunlu giderler bu hesaptan karşılanacak. 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.