
Gönen’de Su Durumu Değerlendiriliyor
Gönen‘de tarımsal sulama konusunda kritik bir değerlendirme süreci başlatıldı. Kaymakam Ahmet Altıntaş başkanlığında muhtarlar ve çiftçilerle yapılan toplantıda, bölgedeki mevcut su durumu masaya yatırıldı. Üreticilerin görüşleri ve talepleri titizlikle dinlendi.
Baraj Doluluk Oranındaki Düşüş Tarımı Etkiliyor
Geçtiğimiz yıl %115 seviyesinde olan baraj doluluk oranı, bu yıl %77’ye geriledi. Bu önemli düşüş, özellikle çeltik ekimi başta olmak üzere birçok tarımsal faaliyeti doğrudan etkileyebilecek düzeyde bulunuyor. Su kaynaklarının sürdürülebilirliği için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ)’ne resmi bir başvuru yapıldı.
Sulama Alanları Doluluk Oranına Göre Belirlenecek
BASKİ’ye yapılan başvuruda, mevcut doluluk oranlarına göre sulama yapılabilecek tarımsal alanların belirlenmesi talep edildi. BASKİ’den gelecek olan resmi yanıta göre çeltik ekim alanlarının yeniden değerlendirilmesi planlanıyor. Bu değerlendirme sonucunda, su kaynaklarını daha verimli kullanmak ve üretimi sürdürülebilir kılmak hedefleniyor.
Valilik Makamına Sunulacak Çalışmalar
Yapılan çalışmaların sonuçları Valilik makamına sunulacak ve alınacak kararlar doğrultusunda hareket edilecek. Yetkililer, yeni bir yağış olmaması durumunda çeltik ekiminde belirli kısıtlamaların uygulanabileceğini ifade ediyorlar. Bu kapsamda:
- Çeltik ekim alanları doluluk oranına göre yeniden belirlenecek
- Su tasarrufu önlemleri alınacak
- Alternatif sulama yöntemleri teşvik edilecek
Bu planlamalar, Gönen’deki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıyor. Su kaynaklarının etkin yönetimi ve bilinçli kullanımıyla üretimin devamlılığı sağlanması hedefleniyor.