Burhaniye’nin Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlanıyor « Balıkesir Haber Ajansı

16 Eylül 2024 - 22:21

Burhaniye’nin Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlanıyor

Burhaniye’nin Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlanıyor
Son Güncelleme :

07 Eylül 2024 - 0:00

Burhaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. Kurtuluş günleri tarihe ışık tutması ve yarınlarımıza yön vermesi açısından son derece önemlidir. Tarihini ve geçmişini iyi bilmeden geleceği inşa etmek mümkün değildir.

15 Mayıs 1919’da İzmir’in düşman kuvvetlerince işgalinin hemen sonrasında, Balıkesir ve Burhaniye halkı işgali protesto etmiş, ilimizde kanaat önderleri öncülüğünde halk tarafından işgal güçlerine karşı ilk ciddi ve şuurlu hareket başlamıştır.

Protestoların yurdu işgalden kurtarmaya yeterli olmayacağı anlaşılmış, işgale karşı silahlı mücadele edilmesi kararı Kuva-yi Milliye ruhuyla Balıkesir’den doğmuştur. Bu nedenle ilimiz ve ilçemiz “Kuva-yi Milliye Şehri” olarak anılmanın haklı gururunu taşımaktadır.

Burhaniye, işgale karşı oluşturulan Kuva-yi Milliye’nin ilk kurulduğu merkezlerinden biri olarak Milli Mücadeleye maddi manevi tam destek vermiştir. 8 Eylül 1922 günü işgalden kurtarılan ilçemiz, özgürlüğün verdiği güçle yeniden ayağa kalkarak, o günden bugüne uzanan süreçte vatanperver ve çalışkan halkımızın gayretleriyle, bölgemizin ve ülkemizin önemli merkezlerinden biri olmuştur.

Ülkemiz ekonomisiyle, demokrasisiyle, savunma sanayiinde yaptığı atılımlarla, genç ve dinamik nüfusuyla her geçen gün bölgesinde ve dünyada önemli bir güç haline gelmektedir. Türkiye’nin kazandığı bu güç, devlet ve millet olarak sahip olduğumuz birlik ve dayanışma duygusu, vatan ve bayrak sevgisi geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da ülkemize yönelen tüm tehlikeleri bertaraf etmeye yetecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Milli Mücadeleye önderlik eden Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimizin kurtuluş gününü kutluyorum.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.