Balıkesir Gönen’de 20 Milyon Liralık Kömür Madeni Yatırımı Başladı « Balıkesir Haber Ajansı

21 Mart 2025 - 00:31

Balıkesir Gönen’de 20 Milyon Liralık Kömür Madeni Yatırımı Başladı

Balıkesir Gönen’de 20 Milyon Liralık Kömür Madeni Yatırımı Başladı
Son Güncelleme :

20 Mart 2025 - 13:00

Gönen’de Yeni Madencilik Projesi

Balıkesir’in Gönen ilçesinde, enerji sektörüne önemli katkılar sunması beklenen yeni bir kömür madeni yatırımı başladı. Küpçıktı Mahallesi mevkiinde kurulacak olan açık ocak kömür işletmesi ile yıllık 210 bin ton kömür üretimi hedefleniyor.

Açık Ocak Madenciliği ile Üretim

Enerji Günlüğü’nde yer alan bilgilere göre, Berivan Durak tarafından yürütülecek proje kapsamında ruhsatlı alanda açık ocak yöntemiyle kömür çıkarımı yapılacak. Yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırım öngören tesisin sahasında kırma, eleme ve paketleme üniteleri de bulunacak. Proje, yerel ekonomiye canlandırması ve istihdam yaratması açısından önem taşıyor.

İstihdam ve Üretim Planı

Yeni maden işletmesinde 20 kişilik bir ekip görev alacak. Üretim faaliyetleri yıl boyunca ayda 25 gün, günde ise 8 saatlik tek vardiya sistemiyle gerçekleştirilecek. Çevreye duyarlı bir yaklaşım benimsenerek mekanize kazı yöntemi kullanılacak ve patlatma işlemi yapılmayacak. Yıllık üretim hedefi 210 bin ton kömür olarak belirlenirken, aynı zamanda 490 bin ton dekapaj (yüzey toprağı ve taşların kazınması) çalışması da yapılacak.

Türkiye’nin Enerji Bağımsızlığına Katkı

Üretilen kömürler proje sahasında işlenerek veya doğrudan tüvenan olarak piyasaya sürülecek. Bu yatırım, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkıda bulunması ve Gönen ilçesini madencilik alanında daha stratejik bir konuma taşıması bekleniyor. Madenden çıkarılacak kömürün ülke içi enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynaması öngörülüyor.

    • Yatırım Miktarı: 20 milyon TL
    • Yıllık Üretim Hedefi: 210 bin ton kömür
    • Dekapaj Miktarı: 490 bin ton
    • Çalışan Sayısı: 20 kişi

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.