Aşılar hastalıklara karşı koruma amacıyla kullanılan, içerisinde zayıflatılmış mikropları ya da mikropların bazı parçalarını bulunduran tıbbi ürünlerdir. Aşılar uygulandığında, vücutta hastalık oluşturmadan bağışıklık sistemini uyararak mikroplara özgü antikor adı verilen savunma maddeleri oluşmasına yol açar. Bu sayede hastalığı oluşturan mikrop vücuda girdiğinde, antikorlar mikropları yok ederek hastalığı önlemiş olurlar.
Bu aşıların doğumdan itibaren mümkün olan en kısa sürede uygulanması çocuklarda hastalıklara bağlı gelişen sorunların, sakatlıkların hatta ölümlerin önlenmesi anlamına gelir. Aşı uygulamaları sayesinde günümüzde 2-3 milyon çocuğun ölümü engellenmektedir. Bu sebeple doğumdan itibaren her çocuğa uygulanmakta olan bir aşı takvimi mevcuttur.
Yenidoğan ve çocukluk çağı döneminde rutin olarak uygulanan aşılar; Hepatit B, Difteri-Tetanos- Boğmaca, Çocuk felci (Polio), Verem (BCG), Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, Hepatit A, Suçiçeği, Hemophilus influenzae tip B (halk arasında menenjit aşısı denir) ve Pnömokoktur(halk arasında zatürre aşısı denir). Ayrıca henüz rutin uygulamaya girmeyen Rotavirüs, Meningokok ve HPV (Rahim ağzı kanseri) aşıları da vardır.
Aşılamayla hastalıkların önüne geçme çalışmalarının önünde iki büyük sorun bulunmaktadır. İlki özellikle Afrika ülkelerinde görülen ekonomik şartlar nedeniyle aşıya ulaşım güçlüğüdür. İkincisi ise dünyanın her bölgesinde görülen aşı karşıtlığıdır. Özellikle aşıların otizm yaptığına dair spekülasyonlar sıklıkla tekrarlanmaktadır.
Aşıların etkinliklerinin artırılması ve uzun süre saklanabilmesi amacıyla adjuvan adı verilen bazı maddeler de içeriklerinde bulunmaktadır. Bu maddelerden Thiomersal bir cıva bileşiği olup vücutta birikmeden 4-9 gün arasında vücuttan uzaklaştırılır. Civanın zararlı olan formu metil cıva olup deniz canlılarında bolca bulunmaktadır. Thiomersal içeren aşıların otizm yaptığına dair iddiaların üzerine birçok bilimsel çalışma yapılmış ve herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Yine alüminyum ile ilgili de birçok iddia bulunmaktadır. Aşılarda kullanılan alüminyum insan sağlığına zararı olmayacak çok düşük bir dozdadır. Alüminyum içme suyunda, hazır sularda, un ve un mamullerinde, meyve sebzelerde fazlaca miktarda bulunmaktadır. Ayrıca sağlık bakanlığı tarafından temin edilen ve uygulanan aşılarda domuz ürünü bulunmamaktadır.
Aşılamaların temel amaçlarından birinin de bireysel korumadan ziyade toplumsal bağışıklama sağlama ve bu sayede hastalığın yeryüzünden silinmesi olduğu unutulmamalıdır. Bunun için de toplumun büyük kesiminin mümkünse tüm çocukların aşılanması çok mühimdir. Aşılanmamış kişiler yalnızca kendilerini değil bağışıklığı düşük olan kanser hastaları, yenidoğanlar, organ nakli olmuş kişiler gibi birçok riskli gruptaki insanı da tehlikeye atmaktadır. Bu yüzden aşı yaptırmak topluma karşı bir görev olarak görülmelidir. Aşı haftası nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü hekimimiz Ali FURKAN DUMAN ve aşı sorumluları Gülcan BAYRAM ve Aysun ÖZALP SUBAŞI okullarımızda ve Geleneksel Çocuk Oyunları etkinliklerinde faaliyetlerde bulundu.